Hoe leer je pianospelen? Tips voor een goede start!

Pianospelen is een geweldige hobby:  zélf de muziek spelen die je zo mooi vindt.
Maar wat is de beste manier om het te leren?
Individueel of in een groepje les nemen bij een pianodocent, online lessen volgen of YouTube filmpjes proberen na te spelen? Wel of niet noten leren lezen?

Het antwoord is natuurlijk niet voor iedereen hetzelfde:
Hoeveel tijd heb je om eraan te besteden, heb je ooit al een ander instrument gespeeld, heb je zelf een piano of mag je af en toe bij de buren spelen? Ook niet onbelangrijk: hoeveel mag het kosten?

Hier enkele tips om tot een goede keuze te komen:

  • Als je af en toe een bekend deuntje wilt spelen maar er verder niet teveel tijd aan kwijt wilt zijn en het ook niet perfect hoeft te zijn: kijk op YouTube en zoek een instructievideo van je favoriete stuk. Enjoy.
  • Wil je goed klassiek leren spelen dan is noten leren een must. En een goede pianoleraar ook, iemand die je niet alleen hoort maar ook ziet spelen. Zodat hij of zij aan de hand van hoe jij speelt nieuwe oefeningen kan bedenken, reageren op jouw vragen en specifieke hobbels bij het oefenen. Niet een voorgekauwde, vaste cursus dus. Natuurlijk kan die leraar ook  gebruik maken van online materiaal en YouTube filmpjes maar dan wel precies op het goede moment in je studie. En natuurlijk zoek je dan wel een inspirerende leraar met een aanstekelijk enthousiasme voor muziek en pianospelen J.
  • Wil je pop of jazz leren spelen dan kun je ook beginnen met het leren spelen van akkoorden. Die lees je dan niet van noten maar van akkoordsymbolen: Cm, D7 etc. Ook improviseren kun je leren zonder notenschrift. Toch is het slim om, als je tóch net begint met pianospelen, in ieder geval de basis van het notenschrift te leren. Hoe langer je speelt zonder noten hoe moeilijker het wordt om ze alsnog te leren lezen. Je speelt dan immers al veel beter dan je kunt lezen, niet motiverend dus.
  • Voor het leren spelen van pop en jazz akkoorden kun je zelfstudieboeken kopen of online cursussen volgen. Daar kun je best een eind mee komen maar ook hier geldt: uiteindelijk leer je het meest van iemand die je “live” hoort en ziet spelen en daar op reageert met “tips and tricks”.
  • Als je nog twijfelt over welke stijl je graag wilt leren of beide wilt, klassiek én pop/jazz,  zoek dan vanaf het begin een leraar die beide doet (en ook zelf kan!).
  • Is een leraar te duur, informeer dan eens naar duo-lessen: zeker in het allereerste begin waar nog veel moet worden uitgelegd kan het goed werken om met z’n tweeën les te hebben ( én de kosten te delen). Nadeel is wel dat de leraar niet alleen op jouw tempo kan werken maar met allebei rekening moet houden.
  • Last but not least: als je je keuze hebt gemaakt en aan de slag bent gegaan met leren pianospelen:  probeer ook van het oefenen te genieten, muziek maken is méér dan alleen maar foutloos spelen!

Hoe leer je piano spelen? Met een gratis proefles!

Meld je direct aan voor een gratis proefles.

Contact

Stel hieronder uw vraag of vraag een gratis proefles aan.